ANNICKAS BYRÅ

ANNICKAS BYRÅ
ALLT FÅR PLATS I MIN BYRÅ- DET FINNS HUR MÅNGA LÅDOR SOM HELST!

9 okt. 2010


Nu är det skördetider

Hemma hos mig skördas Chilipeppar  

Förutom att de är starka och heta i maten så är de så vackra att se på...


I Wikipedia kan man läsa att 
"Chilipeppar är dels en sortgrupp inom arten spanskpeppar (Capsicum annuum), dels ett generellt samlingsnamn på arter och sorter inom släktet spanskpeppar (Capsicum) och då med särskild hänvisning till dess frukter. Från arterna i detta släkte får vi många starksmakande kryddor som till exempel paprikahabanero och tabasco.
 Chilifrukten innehåller capsaicin som ger chilin dess hetta och  mäts i enheten scoville.
 De största mängderna capsaicin återfinns framförallt i fruktens fröfäste och mellanväggarna, därför kan man ofta enkelt minska styrkan genom att skära bort dessa delar av frukten.  
 Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500 – 5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den för närvarande hetaste chilifrukten är naga jolokia och uppmättes till 1 041 427 scovillegrader."De pryder sin plats  även  på torktrådarna i fönstret---


Lite mildare är de fina blommorna som fortfarande går att plocka ihop till en bukett att fröjdas åt.


Trevlig höst!!!

2 kommentarer:

Margareta sa...

Så vackra foton!
Tänk vad gott det kommer att smaka i hösten och vinterns matlagning. Hade varit härligt att komma på "chili"-middag. :o))

Anonym sa...

Härliga blomster! Så det är så man torkar chili, kanske skulle göra ett försök, plantan står kvar på altanen..... Kram Katarina