Nu är det skördetider
Hemma hos mig skördas Chilipeppar
Förutom att de är starka och heta i maten så är de så vackra att se på...
I Wikipedia kan man läsa att
"Chilipeppar är dels en sortgrupp inom arten spanskpeppar (Capsicum annuum), dels ett generellt samlingsnamn på arter och sorter inom släktet spanskpeppar (Capsicum) och då med särskild hänvisning till dess frukter. Från arterna i detta släkte får vi många starksmakande kryddor som till exempel paprika, habanero och tabasco.
De största mängderna capsaicin återfinns framförallt i fruktens fröfäste och mellanväggarna, därför kan man ofta enkelt minska styrkan genom att skära bort dessa delar av frukten.
Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500 – 5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den för närvarande hetaste chilifrukten är naga jolokia och uppmättes till 1 041 427 scovillegrader."
De pryder sin plats även på torktrådarna i fönstret---
Lite mildare är de fina blommorna som fortfarande går att plocka ihop till en bukett att fröjdas åt.
Trevlig höst!!!
2 kommentarer:
Så vackra foton!
Tänk vad gott det kommer att smaka i hösten och vinterns matlagning. Hade varit härligt att komma på "chili"-middag. :o))
Härliga blomster! Så det är så man torkar chili, kanske skulle göra ett försök, plantan står kvar på altanen..... Kram Katarina
Skicka en kommentar