ANNICKAS BYRÅ

ANNICKAS BYRÅ
ALLT FÅR PLATS I MIN BYRÅ- DET FINNS HUR MÅNGA LÅDOR SOM HELST!

31 okt. 2020

mormor virkade spetsar




 Min mormor Hilda virkade spetsar till alla barnbarnen. En uppsättning bestod av spetsar  till örngott och överlakan. Två av varje så det räckte till två sängar. 


Mitt minne av henne  var att hon virkade varje ledig stund men jag tror att det var när hon slutade med sömnaden, dvs när hon gick i pension. Minnet är ju inte alltid att lita på... 
Mormor var sömmerska gift med en skräddare. Det var skillnad på titlarna för i tiden... men morfar var utbildad skräddare vilket min mormor nog inte var- det fanns inte tid och utrymme för det i hennes liv. De träffades för övrig när morfar gjorde skräddarpraktik i Örnsköldsvik och det gick som det brukar mormor blev gravid och flyttade så småningom med morfar till Linköping där de startade ett litet skrädderi. 
Plastfodralet med alla virknålar hittade jag i min mammas lådor... vill tro att det är mormors...




Jag kan inte påstå att just virkningen gått i arv från mormor utan mer det textila kunnandet och intresset.
Men kom att tänka på mormor och hennes spetsrullar när jag själv satt och virkade i betydligt tjockare garn och med grövre virknål.


Det är definitivt inte någon spets men mönstret påminner...






Mitt virkade ska bli en halskrage/halstub eller vad det kan heta. 



Mönstret kommer från Järbos nya kollektion ARV         https://www.jarbo.se/sv/arv-2020.html








2 kommentarer:

Katarina sa...

Härlig koppling till din mormor med virkningen. Och så fint broderi du har på gång! Tänkte du på kopplingen mellan din virkning och de fina spetsarna redan innan du satt igång att virka? kram Katarina

Gudrun sa...

Vilken skatt vi har som fått ärva dessa vackra spetsar.Har också så många liggande.Några jag har är riktigt breda.Vad kommer att hända med dessa i framtiden?är någon av dem intresserad då?Lycka till med din fina virkning.
Kram Gudrun