ANNICKAS BYRÅ

ANNICKAS BYRÅ
ALLT FÅR PLATS I MIN BYRÅ- DET FINNS HUR MÅNGA LÅDOR SOM HELST!

11 nov. 2020

Dogmabroderi

  

I  dogmabroderi börjar man experimentera med olika material och tekniker utifrån givna ganska snäva ramar. Ex brodera fem cirklar med gult garn i  plattsöm på ett tefärgat tyg.




 Vad det skall användas till är inte det primära utan det får  tiden utvisa , om det överhuvudtaget blir något mer än broderi- och det är gott nog.


Det har varit lusten att förnya själva broderiet som gjorde  att Jytte Harboesgaard   tänkte ut detta sätt att använda broderi.

"Ett sätt att tänka som redan fanns för 2500 år sedan, bland de grekiska filosoferna", kan man läsa i förordet till den E-bok som finns att köpa på Jytte Harboesgaard hemsida. av "En särskild mening eller lärosentens som man skulle följa och inte ifrågasätta. Senare har vi stött på dogmabegreppet hos filmregissörer på 1990-talet, där de ville framhäva själva historien och skådespelandet, framför den yttre ramen, skriver textilformgivare och konsthistoriker Lisbeth Tolstrup.

 

Nåväl, jag tycker om att brodera förutsättningslöst- blir det något så blir det...och dogma broderiet ger mig det rummet att brodera i.

Text på vitt bomullstyg, rivna  i centimeterbreda remsor formade på svart bakgrund och nedsydda med gröna förstygn kan bli så här:
Vikta pappersremsor i forma av galler  nedsydda med förstygn och fyllda med korsade stygn i mellanrummen:
Färgleverering i olika ljust blå-turkosa färger i kedjestygn:
Röda ystygn i cirkel  på svart mönstrat tyg :

Förstygn på olika sätt

Kreta stygn i olika bruna nyanser

Sök på Facebok så hittar du en Dogmagrupp som är intressant att följa eller gå med i!

2 kommentarer:

Katarina sa...

Intressant, du är så kreativ! Kul att du hittat detta, förstår att det passar dig! kram Katarina

Gudrun sa...

Vilken variation du visar upp!Blev så förtjust i remsorna i tyg och papper. Tygremsorna är fiskar i mina ögon:-)).Jag tänker ofta när jag handarbetar att det roliga är ju att skapa, inte vad resultatet skall bli.Lite så känns det som du också tänker.